takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
25 Ekim 2018 - Perşembe 20:58
 
Aziz AYDINLIK pamuk çiftçisini TBMM'ye taşıdı
SİYASET Haberi
Aziz AYDINLIK pamuk çiftçisini TBMM'ye taşıdı

Chp Şanlıurfa Milletvekili Aziz AYDINLIK, Şanlıurfa çiftçisinden gelen şikayetler ve ilgili sivil toplum örgütleriyle yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda pamuk çiftçisinin sorunlarını meclise taşıdı.

 
Aziz AYDINLIK yapmış olduğu yazılı açıklamada:
 
"Bizim çiftçimiz yıllarca hor görüldü, taleplere hiç karşılık verilmedi. Yıllardan bu yana mazota, gübreye, elektriğe gelen zamlar neredeyse 100'ü buldu; ancak pamuk fiyatında bir değişiklik yok. Kimse doları sebep göstermesin. Dolar yükselirken gelen zamlar dolar düşünce neden geri çekilmiyor? Bununla birlikte kar oranları aşırı azalmış durumda, bazı bölgelerimizde bırakın kar elde etmeyi; çiftçimiz maliyetini zor karşılıyor. Kredi borcu var, özel borçları var, desteklemeler bazılarına geç geliyor bazılarına da farklı nedenlerle hiç gelmiyor. Şanlıurfa'da, Şanlıurfa çiftçisi de bu ülkenin üvey evladı değildir.  Her ne olursa olsun her konuda hemşehrilerimin desteğiyle mücadelemize devam edeceğiz, bir bir sorunları çözeceğiz inşallah."
 
Yazılı Soru Önergesinin Tam metni:
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 23.10.2018

            Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yaklaşık olarak 45’ini karşılayan Şanlıurfa başta olmak üzere pamuk üretimi yapan diğer illerimizde çiftçilerimizden ve STK’lardan aldığımız bilgiler ışığında tüm çiftçilerimizin büyük problemler yaşadığı ortadadır. Kar oranı neredeyse sıfırlanmış, kimi illerimizde sadece maliyet karşılanabilirken kimi illerimizde zarar etme konumuna gelinmiştir.

             Bu bağlamda;

 

1)      Resmi kurumlarımızın verilerine baktığımızda 2002 yılı ortalamasına göre “1 kg pamuk ile alınabilecek gübre 5,44 kg (destek dahil)” denk iken 2014 yılı ortalamasına göre “1 kg pamuk ile alınabilecek gübre 2,73 kg’a (destek dahil)” düşmüştür. Bununla birlikte 2002 yılı ortalamasına göre “1 kg pamuk ile 0,87 lt mazot (destek dahil)” alınabilirken 2014 yılı ortalamasına göre “0,47 lt mazot (destek dahil)” alınabilmektedir. Pamuk girdi paritelerinin 2017 yılı ortalaması ve 2018 (9. Ay dahil) ortalaması nedir?

2)      Pamuk üretim maliyet fiyatlarının yükselmesi, desteklemelerin tam ve zamanında çiftçinin eline ulaşmaması, mazot ve gübre fiyatlarının geçtiğimiz yıllara oranla 100 artması neticesinde üretimin giderek düştüğü aşikardır. Maliyetlerin düşürülmesi, üretimin arttırılması hususunda herhangi bir çalışmanız, planınız var mıdır?

3)      Araştırmalarımıza göre Türkiye’deki pamuk üretiminin ve tüketiminin arasındaki fark git gide açılmaktadır. Bu açığın kapatılması için çiftçilerimizin desteği arttırılacak mıdır yoksa çözümünüz daha fazla pamuk ithalatı mı olacaktır?

4)      Çukobirlik pamuğun kilosuna Adana’da 4,80 tl verirken Şanlıurfa’da 3,80 tl vermektedir. Bunun gibi bir çok farklılık çeşitli illerde yaşanmaktadır. Pamuk fiyatlarında bir düzenleme yapılacak mıdır?

5)      Pamukta balye fiyatı dünya piyasasında 11.500 tl iken Şanlıurfa’da 8.500 tl dir. Türkiye’de üretilen pamuğun dünya standart ve fiyatlarına ulaşması için ilgili kurumlarla özel bir planınız olacak mıdır?

 

 Aziz AYDINLIK

Şanlıurfa  CHP Milletvekili

 
 
Kaynak: Editör:
Etiketler: Aziz, AYDINLIK, pamuk, çiftçisini, TBMM'ye, taşıdı,
Yorumlar
Haber Yazılımı