takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
02 Ağustos 2019 - Cuma 00:53
 
Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar
GÜNDEM Haberi
Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar

Suriyeli mülteciler hakkında kamuoyunda birçok yanılgı bulunuyor. Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar neler? Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar şu şekilde...

 

 

Son günlerde kamuoyunda en çok tartışılan konuların başında Suriyeli mülteciler meselesi geliyor. Kamuoyunda Suriyeli mültecilere ilişkin çok sayıda doğru bilinen yanlış bulunuyor.

 

 

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere ilişkin önemli bilgiler yayınlamıştı. Sosyal medya hesabı aracılığıyla önemli bir bilgilendirmede bulunan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, 'Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar'a dikkat çekmişti.

 

 

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin açıklamasında cevabı verilen sorular şu şekildeydi:

  • Suriyeliler üniversiteye sınavsız mı giriyor?
  • Suriyeliler devletten maaş alıyor mu?
  • Suriyelilerin tüp bebek masraflarını SGK mı karşılıyor?
  • Suriyeliler PTT'den maaş alıyor mu?
  • Suriyelilerin suç işleme oranı çok fazla mı?
  • Suriyelilerin suç işleme oranı çok fazla mı?
  • Suriyeliler arabaları için vergi ödemiyor mu?
  • TOKİ evleri Suriyelilere bedava mı verilecek?
  • Suriyeliler devlet memuru olarak mı işe girecekler?
  • İş yeri açan Suriyeliler vergi ödemiyor mu?

Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar ve sıkça sorulan soruların cevapları şu şekilde:

 

SURİYELİ MÜLTECİLER, DİLENCİLİKLE Mİ GEÇİNİYOR?

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre ülke genelinde geçen yıl 17 ve 27 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen "Huzurlu Sokaklar" uygulamalarında dilencilik suçuyla ilgili olarak toplam 3 bin 46 kişiye işlem yapıldı. Bunlardan ilk uygulamada 149 kişinin ikinci uygulamada ise 230 kişinin Suriyeli olduğu tespit edildi. Yakalananlardan bazılarının Suriyeli mülteci kılığına girdiği de belirtildi.

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLER, ÜNİVERSİTEYE SINAVSIZ MI GİRİYOR?

Yabancı uyruklu öğrenciler hangi kanunlara tabiyse Suriyeli mülteciler de aynı kanuna tabi olarak üniversitelere giriyor. Örneğin İngiliz bir öğrenci Türkiye'de üniversite okumak için hangi kurallara uyuyorsa, Suriyeli öğrenciler de aynı kanunlara uymak mecburiyetindedir. Türkiye'de sınavsız okuyan bir tek Suriyeli öğrenci bulunmuyor.

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLER, DEVLETTEN MAAŞ ALIYOR MU?

Suriyelilerin devletten maaş aldıkları iddiası doğru değil. Suriyelilere dağıtılan Kızılay Kartı'nın üzerinde görülen Avrupa Birliği logosu bu kartlara dağıtılan paranın AB'den geldiğini göstermektedir. AB'den gelen yardımlar bu kart aracılığıyla dağıtılmaktadır.

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜP BEBEK MASRAFLARINI SGK KARŞILIYOR MU?

Suriyeli mültecilerin sağlık problemleriyle SGK değil AFAD ilgilenmektedir. AFAD, Suriyeli mültecilere yönelik sağlık desteğini acil durumlar ve hayati hastalıklar için vermektedir. Tüp bebek diş ve protez tedavilerinden hiçbir Suriyeli ücretsiz faydalanamamaktadır.

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLER, PTT'DEN MAAŞ ALIYOR MU?

UNCHR belilrli aralıklarla tek seferlik olmak üzere Suriyeli mültecilere yardım göndermektedir. Bu yardımlar PTT kart üzerinden dağıtılmaktadır. Suriyeliler toplamda 60 ile 90 TL arasında değişen nakit yardımları PTT üzerinden almaktadır.

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLERİN SUÇ İŞLEME ORANI ÇOK FAZLA MI?

Suriyeli mültecilerin Türkiye’de işlenen toplam suçlara oranı Türkiye’deki nüfusları göz önünde bulundurulduğunda ülkemiz genel suçlarına göre oldukça azdır. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 yıllarında yıllık ortalama yüzde 1.32 dir.

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLER ARABALARI İÇİN VERGİ ÖDEMİYOR MU?

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı motorlu kara taşıtı olan herkes, MTV ödemektedir. Yani herkes gibi Suriyeli mülteciler de sahip oldukları araçlar için vergi ödemekle, sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler.

 

 

TOKİ EVLERİ SURİYELİ MÜLTECİLERE BEDAVA MI VERİLİYOR?

TOKİ aracılığıyla ev sahibi olmanın ilk şartı T.C vatandaşı olmaktır. Türk vatandaşı olmayan hiç kimse TOKİ’den ev satın alamaz. Dolayısıyla TOKİ evlerinin Suriyeli mültecilere satıldığı yahut bedava verildiği iddiası doğru değil.

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLER, DEVLET MEMUUR OLARAK İŞE GİREBİLİR Mİ?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde belirtildiği üzere devlet memuru olmanın ilk şartı T.C vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların memur olmaları mümkün değildir.

 

 

İŞ YERİ AÇAN SURİYELİ MÜLTECİLER VERGİ VERMİYOR MU?

Suriyeli mülteciler, her Türk vatandaşı ya da Türkiye’de yaşayan yabancılar gibi kanuni gereklilikleri yerine getirerek iş yeri açabilir. İş yeri açan her Suriyeli, vergi mükellefidir.

 

 

Kaynak: (MG) - Milli Gazete Editör:
Etiketler: Suriyeli, mülteciler, hakkında, doğru, bilinen, yanlışlar,
Yorumlar
Haber Yazılımı