takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
28 Kasım 2018 - Çarşamba 14:56
 
Hamle sırası muhalefette!
SİYASET Haberi
Hamle sırası muhalefette!

Şanlıurfa’da muhalefet partileri AK Parti’nin büyükşehir belediye başkan adayını açıklamasını bekliyordu. AK Parti açıkladı ancak muhalefet kanadında hala sessizlik hakim. En büyük sıkıntıları ise henüz büyükşehir kapsamında başvuru alamamış olmaları. Tek seçenekleri var, o da Sabahattin Cevheri faktörü. Birlikte hareket etmeyi başarmaları halinde Cevheri “Çatı adayı” olarak sahaya çıkmaya hazır. MHP’nin stratejisi ittifak görüşmelerine, HDP’nin ise Sırrı Süreyya Önder’e bağlı.

 

Yerel seçimlere tam 123 gün kaldı. Partilerin süreci iyi değerlendirmesi halinde bu süre az değil. Her zaman olduğu gibi iktidar partisi olan AK Parti sürece bir adım önde dahil olarak, 40 ille birlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıkladı.

AK Parti’de alışıldık bir durum haline gelen ve genellikle rakip adayların tertiplediği karşı çıkışlar, aday olarak açıklanan Zeynel Abidin Beyazgül ismine karşı olmadı. AK Parti adayının belli olmasını bekleyen muhalefet ise hala harekete geçmedi, çünkü “büyükşehir” kapsamında henüz hiçbiri müracaat almadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tabanında Sırrı Süreyya Önder ismi öne çıktı ancak onun da siyasete ve adaylığa sıcak bakmayacağı biliniyor. Gözler bu kez diğer muhalefet partilerine çevriliyor. Onların da elinde “çatı” olarak hareket etmekten ve aday olmaya hazır Sabahattin Cevheri seçeneğinden başka alternatif bulunmuyor. Zaten AK Parti’nin de en çok zorlanacağı rakip ancak AK Parti’den çıkan bir aday olabilir. Ajans Urfa olarak, partilerin bugüne kadar olan aday adaylık sürecini, Zeynel Abidin Beyazgül isminin nasıl öne çıktığını, Nihat Çiftçi’nin nasıl devre dışı kaldığını, çatı adayında gelinen durumu ve muhalefet partilerinin atacakları adımları değerlendirdik. 

 

BEYAZGÜL BU DEFA TEMKİNLİ DAVRANDI

Zeynel Abidin Beyazgül... İkinci dönem il başkanlığı yaparken 24 Haziran milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için istifa etti ve aday adayı oldu ancak listelere giremedi. Kentte adeta şok etkisi yarattı. Beyazgül, uzun bir süre kendisine gelemedi. Zira listeye gireceği yönünde verilen söz üzerine il başkanlığından istifa etmişti. Sadece il başkanlığından değil Noterler Birliği Başkan Yardımcılığından da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Zaman zaman seçim çalışmalarında görülse de bir türlü motive olamamıştı 24 Haziran seçimlerine. Zamanının büyük bölümünü oğlunun ofisinde geçiriyordu. Teşkilat kendisini pek yalnız bırakmadı. Sürekli giden geleni oldu. Kendisini ziyaret edenlerin başında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de vardı. AK Parti Genel Merkezi’nden gelen bakan veya genel başkan yardımcıları da Beyazgül ile bir araya geliyor ve temaslarını birlikte sürdürüyorlardı.

Beyazgül, bu defa temkinli davranıp aday adaylığına müracaat etmedi. Merak edip soran yakınlarına, genel merkezi işaret ederek “aday” gösterilecekse başvuracağını ima ediyordu. 12 Kasım’da ortaya çıkan Beyazgül, bir grup arkadaşı ile AK Parti İl Başkanlığına başvuruda bulundu. Yüzündeki ifadede hem sevinç hem endişe vardı.

 

14 KASIM’DA BU İSME KARAR VERİLDİ

Temayül yoklamasının iptal edildiğinin duyulmasının ardından Şanlıurfa il teşkilatında iki çeşit tepki ortaya çıktı. İkisi de aynı birbirini destekleyen görüştü ancak farklı yorumlandı. “Teşkilat komple Beyazgül için oy kullanacaktı”, bu herkesin ortak görüşüydü. Bu görüşten yola çıkarak Beyazgül’ün önünün kesilmek için yapıldığını savunanlarla, başka adayın gölgelenmesinin önüne geçildiğini ve böylece teşkilatın oyunun bozulduğunu ileri sürenler vardı.

Oysa ikisi de değildi. Çünkü 18 Kasım’da yapılacak olan temayül yoklamasının iptal edildiğinin duyurulduğu 17 Kasım’dan 3 gün önce, yani 14 Kasım’da 23 ilin belediye başkan adayı ismi belirlenmişti. Ve bu illerin defteri, hiçbir itiraz halinde açılmayacak şekilde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan tarafından kapatılmıştı. Ajans Urfa ise, 17 Kasım’da Zeynel Abidin Beyazgül ismini yayınladı. Ama kulis haberi yada iddia şeklinde değil. Kesin aday gösterileceği yönündeydi haber.   

16 yıllık geçmişinde “vefa” sınavlarını pek iyi veremeyen AK Parti, bu kez herkesi şaşırtan bir karar aldı ve 24 Kasım’da Haliç Kongre Merkezinde ilk açıkladığı 40 il arasında Zeynel Abidin Beyazgül ismine Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak yer verdi.

 

ÇİFTÇİ TEK CÜMLEYLE KENDİ SONUNU HAZIRLADI

Kuşkusuz, AK Parti’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına en yakın isim Nihat Çiftçi idi. Başta kent trafiği çilesi olmak üzere, yer yer eleştirilerin muhatabı olsa da, “Çiftçi çok çalışıyor” görüşünde kentin büyük bir bölümü hem fikirdi ve bu durum aday gösterilmesine engel bir durum değildi. Çiftçi’nin en önemli eksiği krizi yönetememesiydi. Nitekim bu da sonu oldu.

Kamuoyundan gizlenerek getirilmeye çalışıldığı algısı ortaya çıkan ve tutan “Kaşmer İmar Planı” ile ilgili süreç yönetilemedi ve Çiftçi’nin genel merkezle arasını açtı. 10 Ekim’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Mehmet Özhaseki Ankara’ya çağırdığı Çiftçi’ye derhal Urfa’ya dönmesi ve imar planını iptal etmesi talimatını verdi. Çiftçi, Şanlıurfa’ya geldi ancak bunu mecliste en yakın çalıştığı arkadaşlarına dahi izah edemedi. Ne olduysa bundan sonra oldu. Tekrar aday gösterilmeyeceği kanaatine varan Çiftçi, bu panikle Kayseri’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “affını” istedi ve rahatsızlığı nedeniyle tekrar aday olmak istemediğini iletti. Bir siyasetçinin, siyasi hayatını sonlandırmak için ileri sürülebilecek en keskin şey sağlık koşullarının elverişli olmadığını söylemekti. Çiftçi de bu hataya düştü. Ve doğal olarak kendi kendisini elemiş oldu.

 

KENTİN EN ÖNEMLİ SİYASİ AKTÖRÜ ÇİFTÇİ

Beyazgül’ün adaylığının ardından mevcut başkan Çiftçi ile halef-selef olarak nasıl bir seçim süreci yürütecekleri şimdiden merak konusu. Çiftçi, Beyazgül döneminde il başkanıyla birlikte hareket eden bir belediye başkanı olmadı. Ama birbirlerine ters düştükleri de olmadı.

Beyazgül seçim çalışmalarında özellikle kırsalda ciddi problemlerle karşılaşacaktır. Bu problemleri aşmakta Çiftçi ne kadar belediyenin imkanlarını sunar, kendisi ne oranda seçim çalışmalarına katılır zaman gösterecek. Ancak Nihat Çiftçi hala kentin önemli siyasi aktörlerinden birisi… Bu nedenle AK Parti’nin dolayısıyla Beyazgül’ün seçim çalışmasına desteği önemli ve en küçük bir sitemli açıklaması seçimin seyrini değiştirebilir.

Çitfçi’ye muhalefetten de tekliflerin gittiği oldu ancak hiç sıcak bakmadı.

 

HDP’NİN ELİNDEKİ TEK GÜÇLÜ SEÇENEK

Şanlıurfa’da AK Parti’nin en büyük avantajı muhalefet partilerinin yetersizliği. AK Parti mevcut ilçe belediye başkanlarıyla “büyükşehir” için 16 başvuru alırken, muhalefet partilerine henüz büyükşehir bazında hiç müracaat edilmedi. Partiler kendileri aday arayışına girmiş durumda. Halkların Demokratik Partisi (HDP) tabanında Adıyamanlı Sırrı Süreyya Önder ismi ön plana çıkıyor. Ancak Önder, geçen dönem milletvekilliği teklifini dahi reddetmişti. Bu yüzden HDP teklif götürse bile kabul etmeyeceği tahmin ediliyor.

 

MUHALEFET ÇATI ADAYINDA İTTİFAK EDER Mİ?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP), İYİ Parti açısından da durum farklı değil. Burada da büyükşehir açısından aday sıkıntısı yaşanıyor. Kulislerde dolaşan ve muhalefet partilerini heyecanlandıracak tek bilgi ise AK Parti eski Milletvekili Sabahattin Cevheri’nin “çatı adayı” olabileceği. Şayet muhalefet partilerinden CHP, SP, İYİ Parti ve Demokrat Parti’nin aralarında Cevheri üzerinde ittifak yapmaları halinde AK Parti’nin işi oldukça zorlaşacak. HDP’nin, Önder gibi güçlü bir aday çıkaramaması halinde büyükşehirde oyları çatı adayına kayabilir. MHP’nin tutumu ise, Ankara’da genel merkez düzeyinde devam eden Cumhur İttifakının devam edip etmeyeceğine bağlı. Ancak ittifak olsa bile bu partinin tabanı da rahatlıkla büyükşehirde çatı adayına oy verebilir.

 

 

Kaynak: (GAP Gündemi) - GAP Gündemi Editör:
Etiketler: Hamle, sırası, muhalefette!,
Yorumlar
Haber Yazılımı