takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
28 Aralık 2018 - Cuma 14:01
 
Gazeteci Arısüt'ten öğrencilere tavsiye
EĞİTİM Haberi
Gazeteci Arısüt'ten öğrencilere tavsiye

Şanlıurfa'da bir lisede düzenlenen seminerde konuşan Mustafa Arısüt, "Gazetecilik bu kadar zor bir meslek iken sosyal medyada gazeteciler gibi haber paylaşmak bu kadar kolay olmamalı. Bunun yerine yine sosyal medyanın imkanları kullanılarak, olayı haber merkezleri ile paylaşmak gerekiyor" dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından 'Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı ve Gazetecilik' semineri düzenlendi.

Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleşen seminerde Gazeteci Mustafa Arısüt, öğrencilere bilinçli sosyal medya kullanımı ve gazeteciliği anlattı. Seminere; Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde Daire Başkanı Aziz Çiftçi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Faruk Evran, Şanlıurfa Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celal Çiftçi ve öğretmenler ile öğrenciler katıldı.

 

İLK KAVRAM 'PAYLAŞIM'

'Paylaşım' merkezi olarak sosyal medyayı anlatan Arısüt, "Şanlıurfa zor bir il; Kendine özgü ve eleştiri kaldırmayan siyasi dengeleri var. Aşiret dengeleri var. Arkasına bazı güçleri alan bürokrat ve memurlar var. Burada doktor, öğretmen, memur, müdür, belediye başkanı, vali olmak da zor. Ama bunların hiçbiri gazeteciler kadar dengelerle oynamak ve sinir uçlarına dokunmak zorunda değil. Basit bir haberde bile hiç umulmadık sıkıntılar yaşanabiliyor. Gazetecilikte durum özetle böyleyken, 2000’li yıllardan sonra giderek yayılmaya başlayan sosyal medya ortaya çıktı. Sosyal Medya, kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Sosyal medya birçok kişi ve kurum tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sayede hızlı erişim kolaylaşmakta, kullanıcılar içerikleri, makaleleri, haberleri, düşünceleri, günlük yaşanan olayları, fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile görebilmekte görüşlerini yine bu sosyal ağ ile yansıtabilmektedir. Günümüz insanının sıkça dillendirdiği sosyal medyayı en kısa şekilde tanımlamak gerekirse akla gelen ilk kavram ‘paylaşmak’ olacaktır. Dolayısıyla her sosyal medya kullanıcısı yaptığı paylaşımlara göre aynı zamanda bir gazeteci sayılır." ifadelerini kullandı.

 

HABER PAYLAŞMAK KOLAY OLMAMALI!'

Sosyal medyanın haber paylaşım yönünü eleştiren Arısüt, "Gazetecilik bu kadar zor bir meslek iken sosyal medyada gazeteciler gibi haber paylaşmak bu kadar kolay olmamalı. Bunun yerine yine sosyal medyanın imkanları kullanılarak, olayı haber merkezleri ile paylaşmak gerekiyor. Haber merkezleri de 5 N 1 K, medya etiği, yayın ilkeleri gibi kriterler doğrultusunda yayınlayacaktır. Yayınlamazsa ne olur? Sosyal medya onun yalanını anında ortaya çıkarır. Yapılan birçok sansasyonel haber, doğru haber yapmayan medya kuruluşları tarafından geri çekilmek zorunda kalmıştır. Özellikle sahte hesaplar çok yanıltıcı ve yönlendirmeci olabiliyor. Bu nedenle gazeteciler olarak sosyal medya konusunda temkinli olmak durumundayız. Aynı şekilde sosyal medya kullanıcılarının da temkinli olması gerekiyor. Ayrıca tanık olunan olaylarla ilgili de paylaşırken dikkatli olunması gerekiyor. Örneğin bir kız çocuğunun balkondan düşerek yaralandığına tanık olduğunuz ve oradaki görgü tanıklarının ilk ifadesi kız çocuğunun intihar girişiminde bulunduğu yönünde oldu ve siz de böyle paylaşım yaptınız diyelim. O kız çocuğu da aslında camı temizlerken yani kaza sonucu düşmüşse o ailenin, o kız çocuğunun nasıl bir duruma düştüğünü tahmin edersiniz herhalde. İntihar girişimi olsa bile sunum önemlidir. Özendirici olmamalıdır. Yine örnek vermek gerekirse girdiği bunalımı anlatıp, bir kurtuluş yolu olarak sunabilirsiniz farkında olmadan. Bu nedenle tanık olunan olaylarda sosyal medya kullanıcılarının kendisinin paylaşım yapmak yerine güvendikleri haber merkezleri ile paylaşmasında fayda var." sözlerine yer verdi.

 

'BAĞIMLILIK YAPIYOR BİLİNE'

Sosyal medya kullanımında 'bağımlılık' etkenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Arısüt, "Haberleri takip etmek isteyen kullanıcı sabah ve akşam göz atması yeterli. Bunun haricinde tıklama derdi olmayan haber sitelerine son dakika haberlerin düşmesi için sosyal medya kullanıcısı abone olabilir. Gereksiz son dakikalar var, başka illerle ilgili yanıltıcı bilgiler içeren siteler var bunlardan da uzak durmak lazım. Faydalı bilgiler içeren veya kendinize hedef olarak belirlediğiniz meslek dalında hesaplar da düzenli olarak takip edilebilir. Bunun dışında zaman geçirmek isteyen varsa kim ne yemiş, kim ne yapmış diye bol bol sayfa akışlarına bakabilir. Ama bağımlılık yapıyor biline." diyerek sözlerine son verdi.

 

Seminer, öğrencilerin sorularının yanıtlanması ile son bulurken, bazı öğrencilere Gençlik Meclisinin verdiği hediyeler takdim edildi.

Kaynak: (GAP Gündemi) - GAP Gündemi Editör:
Etiketler: Gazeteci, Arısüt'ten, öğrencilere, tavsiye,
Yorumlar
Haber Yazılımı