takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
09 Nisan 2019 - Salı 23:02
 
AK Partili Yavuz: İstanbul'da Seçimin Yenilenmesini İsteyeceğiz
SİYASET Haberi
AK Partili Yavuz: İstanbul'da Seçimin Yenilenmesini İsteyeceğiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, "İstanbul için YSK'ya olağanüstü başvuru yapıp seçimin yenilenmesini isteyeceğiz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, düzenlediği basın toplantısında olağanüstü itiraz yolunu kullanarak İstanbul'da seçimin yenilenmesini isteyeceklerini açıkladı.

 

"İSTANBUL'DA SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTEYECEĞİZ"

"Biz yasal süreci takip ediyoruz" diyen Yavuz, "Yasal haklarımızı kullanıyoruz. 298. kanunun 130. maddesi olağanüstü itirazı öngörüyor. Bu maddede seçimin sonucuna müessir olaylar ve haller sebebiyle diyor. Bu gerekçeyle olağanüstü itiraz yolunu partiler kullanabilir. Biz de bunları dilekçemize işlemek suretiyle Olağanüstü itirazımızı bugün yapıyoruz. Seçim sonuçlarına direkt müessir edecek bir durum olduğu için İstanbul'da seçimin yenilenmesini isteyeceğiz" dedi.

 

"5 YIL BOYUNCA BU KONUŞULUR"

Açıklamasının devamında YSK'nın verdiği kararların kesin olduğunu vurgulayan Yavuz, "Bu süreçler tamamen kanun kapsamında yürütülüyor. Bu karar hepimizi bağlar ama şaibe ve şüphe ortadan kalkmamış olur. 5 yıl boyunca bu konuşulur. Buna kimsenin müsaade etmemesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yavuz'un açıklamalarından satır başları şöyle:

''Geçersiz oyların sayımına ilişkin talebimiz vardı. Şu anda birçok ilçede devam ediyor. Yeniden sayımın gerçekleştirilmesine ilişkin talebimiz 5 ilçenin haricinde tamamen kabul edilmiş değil. Oyların tamamının sayımına ilişkin yüzde 6 sayılmışken geldiğimiz noktada fark 29 binlerden 14 binlere indi. Faik Bey (CHP Sözcüsü) muhtemelen bilmiyor ya da kendisini yanıltıyorlar. Faik Öztrak Bey 'Bu insanları sandık başkanlığına getiren sizin idari amirleriniz' diyor. Yasa diyor ki o ilçede o ilçe sınırları içinde mesela Büyükçekmece sınırları içinde ne kadar kamu görevlisi varsa mülki idare onu seçim kuruluna teslim eder. Seçim kurulu başkanı bu listeden kura çekimi ile sandık sayısının 2 katı oranında ismi belirler engeli olanları çıkartmak suretiyle kalanları sandık başına yerleştirir. Seçim kurulları ne yapıyor 5 bin kişi kurulun asıl başkanı ile bir memur üyesi anlamında o da aynı usulle yapılır. 16 bin kişi yuvarlak söylüyorum o listenin içinden yerleştirilmişken 5 bin kişi de o listenin dışından yerleştirilmiş.

 

CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK'A YANIT

CHP Sözcüsü'ne şunu söylemek istiyorum hem kendileri hem biz demokrasiye tarafız güvenli biçimde seçimlerin yapılmasına tarafız. Rakip partiler olabiliriz. 'Siz iktidar değil misiniz?' Evet biz iktidarız ama yargı bağımsız. İktidar partisinin yetkililerinden daha fazla CHP yetkilileri daha fazla bunun takipçisi olmalıdır. Sandık kurulu başkanları bu listenin dışına çıkmış. Kamu görevlisi olmayanlardan da var. İlçe dışına çıkmış bu görevleri almış il dışına çıkmış kamu görevlileri dışına çıkmış. Bir kısım akrabalar özellikle yerleştirilmiş.

''İSTANBUL'UN HER YERİNDE ORGANİZE USULSÜZLÜK YAPILMIŞ''

Bunları zamanında niye itiraza konu etmediniz diyor. Seçim kurulları sandık başkanlarının listesini kimseye vermez. Parti üyeleriyle ilgili olsaydı iş değişirdi. Bu mahremiyetin ihlalidir diyor o listeleri gizli tutuyor. Seçim kurulu başkanının gözetiminde yapılıyor o listeler. Bugün ortaya çıkıyor. Mülki idare amirlerinin de teslim ettiği listeleri görüyoruz bakıyoruz ki bu işte bir şey var. Büyükçekmece'de talebimizi geri çektiğimizi söylüyor Sayın Öztrak yok öyle bir şey. Bugün olağanüstü itirazımızı yapıyoruz Büyükçekmece'ye ilişkin. Sandıkta olup biteni net şekilde ortaya koymak gibi mecburiyetimiz var. İstanbul'un her yerinde organize usulsüzlük yapılmış.

''51 SANDIĞI SAYMANIN HİÇBİR ANLAMI YOKTUR''

YSK oyların tamamının sayılmasına gerek yoktur şeklinde karar verdi. 51 sandıkta oylar yeniden sayılsın diye bir kararı da var. Bu kararları eleştirme hakkımız var. Anlamış değilim. 51 sandığın sayımına karar verilmesini anlamış değilim. 51 sandığı dedik ki şurada tutanacak yapılmamış çizelge boş bırakılmış örnekler bunlar dedik. Yüzlercesi binlercesi var dedik. 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur. Bizim '51 sandığı sayın' şeklinde bir talebimiz de yok ortada.

''İSTANBUL'DA ÇOK PARÇALI BİR DURUM VAR''

İstanbul'da çok parçalı bir durum var. Sayılan yerlerde gördük ki çok büyük usulsüzlükler var çok büyük kaydırmalar var bizim aleyhimize kaydırılmış. Tüm sandıkların yüzde 6'sı sayıldı.

''İSTANBUL'DA SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTİYORUZ DİYECEĞİZ''

Olağanüstü itiraz yolunu kullanarak diyeceğiz ki seçimin sonucunu çok net etkileyecek olaylar ve haller var. İstanbul'da seçimin yenilenmesini istiyoruz diyeceğiz. Hiçbir seçimde sayım döküm çizelgeleri 3 güne kalmış değildir bu seçime kadar. Ama 3 gün geçtiği anda aldığımız kayıtlar 307 tanesi girmemişti.

''İNCE BİR İŞÇİLİK YAPILDIĞI HER HALİNDEN BELLİDİR''

Son milletvekili seçiminde en fazla oy almış orada seçime girme hakkı olan 5 siyasi partinin sandıkta görevlisi var. AK Parti'nin de var. Tutanak tutulmuş bu tutanak gelmemiş seçim kuruluna. Sayım döküm çizelgesinin altına imza atılmış orada boş girmişler. Sandık başkanının onu boş getirme şansı var mı? Orada bir sahtekarlık var bir usulsüzlük var. Sayım döküm cetveline imzalar atılmış rakamlar doğru ama oradan sandık sonuç tutanağına geçirilirken orada bir kaydırma yapmış. Bunların münferit hata olarak gözükmesi imkansız ötesi bir şeydir. İnce bir işçilik yapıldığı her halinden bellidir.

''BİRÇOK HUSUSLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ''

Mülki idarenin verdiği listenin dışına çıkılmış. Hala FETÖ temizlenmemiş olabilir mi? Birilerinin orada onlardan da istifade etmek işlerine gelmiş olabilir. Birçok hususla ilgili suç duyurusunda bulunacağız.''

 

Kaynak: (SD) - Sondakika Editör: urfasiyaset
Etiketler: AK, Partili, Yavuz:, İstanbul'da, Seçimin, Yenilenmesini, İsteyeceğiz,
Yorumlar
Haber Yazılımı